Nu ai inca reteaua wireless protejata? Vezi cum poti realiza acest lucru in 2 pasi simpli!

Report
blog
De obicei ne este la indemana sa avem setata o retea wireless daca avem in casa un laptop sau un dispozitiv mobil, cum ar fi o tableta sau un smartphone. Astfel ne putem conecta la internetul fara a fi nevoiti sa stam legati de un cablu intr-un singur loc.   Pentru a exista o conexiune wireless este necesar sa ai un router in casa in care este bagat cablul de internet.   Cred ca nici tie, sau chiar,  nimanui nu ii place ca alte persoane necunoscute sa foloseasca pe gratis reteua proprie de wireless. Daca in lista de retele wireless vizibila pe calculatorul tau, conexiunea creata de tine se vede ca in imaginea de mai jos, atunci aceasta este neprotejata si oricine din zona se poate conecta la internet pe banii tai :)   Pentru a scapa de aceasta grija trebuie sa urmezi pasii de mai jos si astfel vei seta o parola pentru conectarea la reteaua ta wireless:

Pas1. Acceseaza-ti routerul

In cele mai multe cazuri trebuie sa introduci IP-ul : 192.168.1.1 in campul de adresa al oricarui browser pe care il ai instalat in PC. In cazul in acre nu merge, mergi in Start->RUN-> tasteaza cmd -> da click OK-> scrie in fereastra aparuta ipconfig/all -> apasa tasta Enter-> Vei vedea Ip-ul tau in lista afisata in fereastra.  

Pas2. Securizeaza-ti reteaua wireless

Dupa ce ai introdus IP-ul tau in campul de adresa al browserului, vei vedea interfata de setare a router-ului. De aici, trebuie sa cauti setarile de securitate (nu pot spune exact tabul sau butoanele pentru ca interfata difera de la router la router). De obicei trebuie sa intri la Wireless -> Security. Aici vei gasi si trebuie sa iti setezi modul de encriptare la autentificare incluzand:  WEP, WPA, WPA2. Cel mai bun mod de protectie este prin WPA2 (Wi-Fi Protect Access 2), insa nu este disponibil pentru toate routerele. WPA (Wi-Fi Protected Access) este recomandat in cazul in care WPA2 nu este disponibil pentru modelul de router pe care il ai. WEP (Wired Equivalent Privacy) este cea mai slaba modalitate de protectie prin encriptare, deoarece este foarte usor de hackuit. Dupa ce ai ales modul de encriptare la autentificare va trebui sa bagi o parola pentru conexiunea wireless. De obicei aceasa trebuie bagata intr-un camp alaturat denumita KEY (mai repet, interfetele routerelor sunt diferite de aceea nu pot spune cu exactitate denumirea sau pozitia campurilor/butoanelor). Dupa introducerea parolei trebuie sa salvezi modificarile.

Si asta este tot! Ai vazut? In 2 pasi simpli esti total protejat!

Nu uita sa verifici conexiunea sa vezi daca setarile s-au salvat si ti se cere sa introduci parola.  
nerezolvat
Tutoriale 11 Sep 2012 17:53:20 1 raspunsuri 1296 vizualizari

Raspunsuri ( 1 )

  • ame
   0
   07 Apr 2013 10:57:04

   Chiar daca aceste informatii sunt vechi, inca sunt foarte bune. Mersi, chiar aveam nevoie!

Lasa un raspuns

Te rugam sa introduci codul pentru verificarea spam.

Depre autor

Are 18 puncte.