Facebook - Tot ce trebuie sa stii despre Privacy Settings

Report
blog

S-a dovedit de-a lungul anilor faptul ca cine nu a stiut sa-si configureze setarile de confidentialitate in Facebook de multe ori a avut de suferit. Ba pentru ca poze intime au fost facute publice, ba pentru ca o aplicatie le-a furat informatii private sau au fost tag-uiti in poze in care nu ar fi vrut sa apara numele lor. Toate aceste probleme pot fi evitate daca iti faci timp 5 minute sa configurezi optiunile din Privacy Settings.

 

Privacy Settings este impartit in 6 capitole:

  1. Control Your Default Privacy 2. How You Connect 3. Timeline and Tagging 4. Apps and Websites 5. Limit the Audience for Past Posts 6. Blocked People and Apps  

1. Control Your Default Privacy

Aici se gasesc setarile pentru posturile, pozele si informatiile tale. Sunt disponibile 3 optiuni: Public, daca vrei ca tot ce postezi si informatiile tale sa fie vizibile pentru toata lumea, Friends, daca vrei ca posturile si info sa fie vizibile doar prietenilor, si Custom, unde poti selecta ca posturile sa fie vizibile doar anumitor liste sau pesoane si tot aici poti selecta ca acestea sa nu fie vizibile doar anumitor utilizatori.

 

2.  How You Connect

Acest capitol se refera la modul si la cine te poate cauta pe Facebook, cine iti poate trimite mesaje  si friend request-uri. La aceste optiuni este indicat sa bifezi Friends sau Friends of Friends daca doresti ca utilizatorii care nu iti sunt prieteni sa nu te poata contacta si nici macar sa te gaseasca pe Facebook daca iti cauta numele sau email-ul.

 

3. Timeline and Tagging

Acest capitol a suferit modificari de-a lungul timpului si probabil se vor face si in continuare modificari, de aceea ar fi bine ca din cand in cand sa il mai "vizitezi" pentru a fi sigur ca esti up to date cu noutatile.

Acest capitol este poate cel mai important  din cele 6 pentru ca se refera la cine poate posta in timeline-ul tau si cine poate vedea postarile acestora, modul in care poti fi tag-uit in poze si daca prietenii pot folosi optiunea check-in pentru tine.

Noi recomandam urmatoarele setari (vezi imaginea de mai jos) pentru un cont echilibrat, fara a deveni paranoici cu privire la intimitate. Totusi Facebook e o platforma sociala. :)

 

 4. Apps and Websites

Capitolul acesta se refera la aplicatiile din Facebook si este foarte important de stiut faptul ca numele, poza profilului, sexul, retelele (networks) si username-ul sunt permanent publice, inclusiv pentru aplicatii. Aplicatiile mai au acces, implicit, si la lista de prieteni si la orice informatie pe care o faci publica. Asa ca gandeste-te de doua ori inainte sa activezi o aplicatie, mai ales de genul whostalksme sau "Cine ma urmareste indeaproape?", care, dupa cum am mai scris, sunt niste SCAM-uri si trebuie reportate catre Facebook.

In acest capitol vei putea vedea, sterge si edita toate/fiecare aplicatie careia i-ai dat acces la profilul tau. Trebuie doar sa dai click pe butonul Edit Settings din dreptul titlului Apps you use. Tot aici mai poti gasi si ce privilegii ai acordat fiecarei aplicatii dand click pe butonul Edit din dreptul fiecarei aplicatii.

Daca vezi vreo aplicatie suspecta, cel mai bine ar fi sa o stergi dand clicl pe X-ul din dreptul ei

Ultimele 3 titluri ale capitolului se refera la modul in care pot fi folosite informatiile tale de catre site-uri partenere Facebook sau de catre aplicatii si daca profilul tau va aparea in motoarele de cautare . Noi recomandam debifarea tuturor optiunilor.

 

 5. Limit the Audience for Past Posts

Aceasta optiune iti ofera posibilitatea de a forta toate postarile tale anterioare sa fie vizibile doar prietenilor, astfel posturile care erau setate "Public" vor deveni "Friends".

 

 6. Blocked People and Apps

Aici gasesti persoanele, evenimentele si aplicatiile pe care le-ai blocat deja de-a lungul timpului. Daca te-ai hotarat sa deblochezi un utilizator sau o aplicatie, aici e locul de unde poti face asta.

 

Gata, am terminat. Asa-i ca nu a durat mult? Mai bine pierzi acum 5 minute pentru a configura setarile decat sa plangi mai tarziu. Si nu uita! Mai verifica din cand in cand setarile pentru a vedea daca nu cumva Facebook a mai modificat cate ceva.

nerezolvat
Tutoriale 19 Mar 2012 11:06:44 1 raspunsuri 2090 vizualizari 1

Raspunsuri ( 1 )

  • Bancul Zilei
   0
   15 Iun 2012 09:05:39

   Super tare! Am avut si eu problema asta si nu reuseam sa-i dau de cap! Ai explicat super bine si cu poze ! Mersi mult !

Lasa un raspuns

Te rugam sa introduci codul pentru verificarea spam.

Depre autor

Are 6 puncte.