Cum sa-ti instalezi Windows (si toate programele tale favorite din Windows) pe Mac

Report
blog

Windows este un sistem de operare foarte folsoit si multe persoane si l-ar dori chiar pe Mac-urile personale. Ba chiar multi posesori de Mac considera ca asta ar fi combinatia ideala: hardware produs de Apple cu sistemul de operare Windows. Mai jos ai pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a rula Windows-ul pe Mac.

   

Pasul 1: Creeaza o varianta bootabila Windows pe un stick USB (optional)

Daca ai un CD cu Windows si un calculator care are si CD-ROM poti trece peste acest pas. Daca ai un MacBook Air (sau ai cumparat un pachet windows in varianta digitala) va trebui sa pui installer-ul pe un stick USB. Din fericire, exista software-ul denumit Boot Camp care este inclus in sistemele de operare Mac OS X care te ajuta sa rulezi versiuni ale Windows-ului compatibile cu un Mac Intel. Pentru a rula Windows-ul cu acest software urmeaza pasii:

1. Conecteaza stickul USB la calculatorul tau si gaseste imaginea fisierului Windows ISO. Daca nu ai fisierul Windows ISO (daca ai Windows-ul pe un CD), va trebui sa construiesti fisierul ISO cu ajutorul optiunii Disk Utility. Ar trebui sa tii minte ca stick-ul ar trebui sa aiba o capacitate de cel putin 8GB, chiar daca fisierul tau ISO are doar 3GB.

2. Ruleaza Boot Camp Assistant (din Applications/Utilities), iar apoi da click pe Continue.

3. Selecteaza optiunile "Create a Windows 7 Install Disk" si "Download the Latest Windows Support Software from Apple", iar apoi da click pe Continue. Aceste optiuni vor crea o instalare a Windows-ului pe stickul USB, impreuna cu toate driverele de care vei avea nevoie pentru Mac-ul tau.

4. In urmatoarea fereastra alege imaginea fisierului ISO al Windows-ului din calculatorul tau si da click pe Continue. Astfel se vor downloada si copia toate fisierele necesare. Acest pas va dura ceva timp, iar bara care iti arata progresul va parea ca s-a blocat. Stai linistit si lasa-l sa isi faca treaba.

5. Cand va termina de downloadat si copiat vei vedea o notificare. Inchide software-ul Boot Camp Assistant cand termini.

   

Pas 2: Partitioneaza-ti hard disk-ul si instaleaza Windows-ul

Inainte de a instala Windows-ul, va trebui sa imparti hard disk-ul in doua. O parte va contine sistemul OS X, iar cealalta Windows-ul. Acest lucru se numeste partitionare si nu va sterge datele sistemului OS X (desi ar fi foarte bine daca i-ai face un backup ;) ). Software-ul Boot Camp Assistant poate face ca acest proces sa fie foarte simplu. Pentru a face aceste task-uri cu ajutorul software-ului Boot Camp Assistant urmeaza pasii:

1. Deschide Boot Camp Assistant (din Applications/Utilities ), alege optiunea "Install Windows 7" si da click pe Continue.

2. In urmatoarea faza va trebui sa alegi cat de mare va fi partitia destinata Windows-ului. Pentru Windows 7, Boot Camp necesita cel putin 20GB, desi daca vrei sa utilizezi la maxim sistemul Windows ar trebui sa maresti capacitatea partitiei. Dupa ce ai stabilit partitionarea hard diskului nu vei mai putea modifica marimea partitiei. Asa ca trebuie sa te gandesti bine la capacitatea potrivita:).

3. Cu stickul USb conectat la calculator (ce contine Windows 7-ul) da click pe butonul Install. Boot Camp va partitiona hard disk-ul iar apoi va restarta calculatorul. Este posibil sa se restarteze de mai multe ori, dar trebuie sa astepti pana cand vei fi redirectat catre fereastra de instalare a sistemului Windows 7.

4. Urmeaza pasii de instalare normali (vei fi indrumat de notificarile de pe ecran). Cand va trebui sa alegi un drive (choose a drive), va trebui sa alegi drive-ul denumit BOOTCAMP deoarece aceasta este partitia in care este Windows-ul (partitie ce am creat-o in pasul 2). Dupa aceasta alegere, poti sa lasi instalarea sa mearga singura pana cand se va termina. Calculatorul se va restarta iar, ca apoi sa apara desktopul Windows-ului 7.

Ultimul lucru pe care trebui sa il faci este acela de a instala driverele componentelor hardware Apple, pentru a fi sigur ca trackpad-ul, tastatura, butoanele pentru volum si toate celelalte vor functiona.Pentru a face acest lucru urmeaza pasii de mai jos:

1. Deschide Windows Explorer si du-te pe stickul USB ce contine Windows-ul. Deschide folderul Windows Support si da dublu click pe Setup.exe.

2. Rularea fisierului Setup.exe te va duce prin tot procesul de instalare al tuturor driverelor necesare. La un moment dat te va intreba ce sistem de operare sa fie default: OS X sau Windows. Daca vei dori vreodata sa boot-ezi in celelalt sistem de operare, tine apasata tasta Option cand boot-ezi Mac-ul. Iti va aparea iarasi optiunea prin care poti alege sistemul de operare.

  Sursa: Lifehacker.com  

Acestia sunt pasii simpli pe care trebui sa ii urmezi daca vrei sa rulezi Windows-ul pe un Mac.

nerezolvat
Sfaturi IT 23 Feb 2012 11:07:16 1 raspunsuri 916 vizualizari

Raspunsuri ( 1 )

  • dan scintee
   0
   17 Apr 2012 12:47:57

   multumitor cursul respectiv. mai multe despre ISO imagine.multam fain

Lasa un raspuns

Te rugam sa introduci codul pentru verificarea spam.

Depre autor

Are 18 puncte.