Backup local vs. pastrarea datelor in Cloud? Afla ce varianta ar trebui sa alegi.

Report
blog

Aceasta operatiune de a face backup datelor este o parte vitala din viata noastra digitala. Daca hardiskul se strica, tu ai putea sa pierzi ani de munca in cateva secunde. Nimeni nu isi doreste sa-si piarda fotografiile sau documentele, insa ne confruntam zi de zi cu astfel de persoane. Care este solutia? Fa backup-uri regulate.

Exista doua moduri diferite prin care poti face backup datelor tale: pastrarea datelor in cloud sau backup-ul local.

Backup-ul local

Backup local reprezinta arhivarea fisierelor tale cele mai importante, sau copierea datelor pe CD-uri, DVD-uri sau pe stickuri USB, hard diskuri externe. Aceste operatiuni sunt extrem de simple, iar datele sunt tot timpul sub controlul tau.

Backup-ul pastrat in Cloud

Acest tip de backup implica trimiterea fisierelor tale pe internet intr-un serviciu de pastrare a datelor (si anume Cloud), astfel vei pastra aici o copie a fiecarui fisier important. Daca vei avea oricand nevoie sa le dai restore, va trebui sa te loghezi in serviciul Cloud ca sa le poti downloada.

Pentru a alege optiunea cea mai buna pentru tine, ar trebui sa tii cont de mai multi factori: Importanta datelor - Daca vrei sa faci backup unor informatii mai sensibile, fie ele personale sau de la munca, cloud-ul nu ar fi cel mai bun loc unde sa le pastrezi, deoarecere exista o mica posibilitate ca persoanele rau intentionate sa le acceseze printr-un malware. Ca sa nu iti asumi un asemenea risc, ar trebui sa faci backup-ul pe un CD sau un DVD si sa il ascunzi bine in vreun seif :). Costul - Optiunea cloud este mai putin costisitoare decat cea locala. In general, serviciile de stocare prin cloud ofera 5GB spatiu gratuit si ar fi spatiu suficient pentru nevoile oricarei persoane. Insa, daca datele tale necesita mai mult spatiu poti opta pentru un plan de 25$ pe an care iti ofera un spatiu mai mare. Costurile pentru stocarea unui backup local, asta insemnand achizitia unui stick sau unui hard disk extern, ajung undeva intre 30$ si 100$. Accesibilitate - Viteza scrierii datelor in cloud este influentata de conexiunea la internet, iar accesul la servicile cloud se fac NUMAI daca ai o conexiune la internet. Astfel un backup facut local poate fi accesat oricand chiar daca nu ai cum sa te conectezi la o retea de internet. Backup-ul stocat in Cloud este mult mai flexibil fata de cel local. Gandeste-te cum ar fi sa cauti intr-o multime de CD-uri un singur fisier, cat de mult timp ti-ar lua! Dar daca ai backup-ul in cloud poti imediat sa localizezi fisierul si sa il downloadezi. Asadar, ti-am enumerat mai sus avantajele si dezavantajele backup-ului in cloud, dar si a celui local. Decizia iti apartine tie in totalitate. Personal, eu am optat pentru cel local, pentru ca pot avea acces la fisiere oricand si fara sa am o conexiune la internet. Insa poti face si o combinatie: unele fiserele sa le pastrezi in cloud, mai ales acele fisiere care stii ca iti trebuiesc atunci cand esti la munca si cu siguranta vei avea internet si restul sa le pui local. Tine minte, daca tii backup in cloud, ar fi bine sa scanezi regulat calculatorul de virusi si un lucru preventiv pe care l-ai putea face este sa folosesti tot timpul calculatorul/laptopul tau personal atunci cand te loghezi in serviciul de cloud.

Sursa: tecca

nerezolvat
Sfaturi IT 30 Mai 2012 08:16:08 0 raspunsuri 1046 vizualizari

Raspunsuri ( 0 )

Lasa un raspuns

Te rugam sa introduci codul pentru verificarea spam.

Depre autor

Are 18 puncte.