Afla daca poti sa ai incredere in browser-ul tau in administrarea parolelor tale!

Report
blog
Faptul ca browserul tau web iti salveaza parolele si toate informatiile personale si nu mai esti nevoit sa le tii minte de fiecare data cand te loghezi, poate fi un lucru foarte folositor, insa te-ai gandit la riscurile la care te supui? Ai mai jos vulnerabilitatile principale ale celor mai cunoscute browsere web, precum: Internet explorer, Google Chrome si Mozilla Firefox, precum si modalitati prin care te poti proteja.

Cele mai comune riscuri

Daca iti salvezi parolele cu ajutorul browserului ai o problema foarte mare: oricine care are acces la calculatorul tau e poate vedea si se poate conecta in locul tau. De asemenea, anumiti virusi si malware pot fura parolele si informatiile tale salvate in browser. Cateva dintre browsere te lasa sa vezi o lista cu datele de conectare pe siteurile pe care le frecventezi, incluzand siteul, username-ulsi parola. Iar pentru acele browsere care nu au aceasta lista, un instrument super simplu, precum WebBrowserPassView poate foarte usor sa creeze o lista de acest gen. Pastrarea unei liste cu datele de conectare este foarte la indemana atunci cand iti uiti parola sau username-ul pentru conectarea la unul dintre siteurile tale favorite, insa daca un intrus (software sau persoana) va avea acces a aceasta lista ar trebui sa te ingrijoreze. O alta metoda prin care poti recupera parolele salvate este aceea de a folosi instrumentul BulletsPassView prin care dezvalui parola in orice fereastra.   Mai jos vom evalua cateva browsere web, printre care Internet Explorer 9, Chrome si Firefox si vei invata cum sa le securizezi mai bine.  

Internet Explorer 9

Internet Explorer 9 ofera cea mai de baza functionalitate de salvare a parolelor dintre cele trei browsere. Utilitatea sa denumita AutoComplete poate sa iti aduca aminte de numele, adresa si multe alte date pe care tu le introduci zi de zi in formularele de pe siteuri sau in campurile de cautare. Insa nu iti da un mod prin care sa poti vedea o lista cu parolele salvate. IE9 iti da voie totusi sa stergi toate informatiile din history pe care browserul le retine.     IE9 nu ofera o sincronizare nativa prin care tu sa poti salva setarile si datele salvate pe mai multe calculatoare sau dispozitive. Pe browserul IE10 pe Windows 8 vei putea sa vezi lista cu parole salvate si le poti chiar administra, prin Credential Manager din Control Panel. Iar pentru a mari securitatea, inainte de putea vedea parolele salvate va trebui sa reintroduci parola contului tau de Windows.     Windows 8 va oferi de asemenea si o noua utilizate de sincronizare care te va lasa sa sincronizezi parolele pentru aplicatii, siteuri sau retele pe mai multe calculatoare sau tabelete care au Windows 8.  

Google Chrome 21

Google Chrome iti ofera o utilitate mult mai bogata in setari prin care poti administra lista cu parole salvate. Chrome te lasa sa vizualizezi lista cu parole salvate precum si siteul si username-ul de conectare ordonate dupa numele siteului.   Pentru un strop de intimitate, Chrome mascheaza fiecare parola salvata cu asteriscuri, insa daca dai click pe una dintre ele si apesi butonul Show, poti vedea fara nici o problema parola in clar. De asemenea, Chrome salveaza si datele foarte sensibile, precum adrese , numele cardului bancar sau numarul contului bancar si data de expirare al acestuia. La fel, Chrome mascheaza si aceste informatii cu asteriscuri insa le poti vedea in clar imediat.   Din pacate, Chrome nu ofera posibilitatea de a seta o parola master precum face Firefox, pentru a proteja toate celelalte parole salvate sau informatiile despre cardurile bancare. Asadar, oricine se logheaza pe calculatorul tau in contul tau de Windows poate vedea parolele salvate si toate celelalte informatii. Chrome ofera posibilitatea de sincronizare a setarilor si datelor salvate (incluzand parole, insa nu si detaliile despre cardurile bancare) pe alte platforme. Acest lucru reprezinta o mare vulnerabilitate al acestui browser. Pentru a pastra in siguranta parolele salvate in timpul sincronizarii, Chrome le encripteaza. De asemenea poti seta ca browserul sa encripteze toate datele tale sincronizate.    

Firefox 14

Firefox iti ofera o utilitate foarte avansata prin care poti salva parolele. Firefox nu suporta nativ salvarea de informatii despre cardurile bancare, astfel vei scapa de o grija. Asadar, in Firefox, poti vedea o lista cu parolele salvate, poti cauta o anumita parola/site sau le poti sterge.   Desi poti modifica parola prin setarile browserului, Firefox nu simte automat schimbarea de parola pe care ai facut-o si iti cere sa o updatezi atunci cand te logezi pe acel site. Un plus pentru acest browser este faptul ca te lasa sa iti setezi o parola master prin care encriptezi si protejezi lista de parole salvate.   Firefox poate sa iti sincronizeze parolele, setarile si multe alte date salvate pe mai multe caculatoare sau dispozitive. Similar cu browserul Chrome, insa mult mai bine, Firefox encripteaza toate datele in timpul sincronizarii.    

Concluzia?

Fiecare browserul ofera cate ceva, insa dintre cele trei cel pe care vi-l recomandam este Firefox. Are cel mai bun sistem de securitate, insa sa vedem finalul Internet Explorer 10 ce va putea sa faca.  

Ai mai jos cateva sfaturi pe care le poti urma pentru a mar nivelul de securitate al parolelor tale:

  • Niciodata sa nu salvezi parole sau date pe calculatoarele altora.
  • Incearca sa folosesti parole diferite pentru fiecare site
  • Protejeaza-ti contul de Windows de pe calculator cu parola
  • Creeaza conturi separate de Windows pentru fiecare user care foloseste calculatorul.
  • Pentru familie sau prieteni, foloseste contul Guest din Windows.
  • Foloseste un antivirus bun si pastreaza-l updatat
  • Gandeste-te la encriptarea intregului laptoop/dispozitiv mobil
  • Uita-te la un program de administrat parole precum LastPass sau KeePass.
 

Tu cum iti protejezi parolele de pe calculatorul tau?

nerezolvat
Sfaturi IT 30 Aug 2012 09:15:37 0 raspunsuri 1289 vizualizari

Raspunsuri ( 0 )

Lasa un raspuns

Te rugam sa introduci codul pentru verificarea spam.

Depre autor

Are 18 puncte.